Wednesday, 5 June 2013

Jadual dan Waktu sesuai untuk pengambilan vitamin Shaklee

Hello ladies!

Masa Ann mula2 nak makan Shaklee dulu, Ann pon tertanya2 sendiri.
Tengok kat botol, tulis before / after meal.
Tapi nak jugak tau EXACT / CORRECT / PERFECT time untuk penyerapan vitamin tu kat badan Ann.
So bila waktu yang sesuai sebenarnya nak makan Shaklee ni?
Boleh ke if Ann makan few vitamins at one time?
So Ann google. Ha kau macam2 jenis dan cara orang bagi tips.
Semua nya tak sama. Huhu
Contoh : Ada orang makan Vita C after breakfast, ada yang makan after lunch.
Tapi dua2 waktu tu tak salah. Sebab? Jadual dorang buat tu *post kat blog memasing* semua hanya lah sebagai panduan untuk client, tapi kesesuaian nya masih bergantung pada individu tu sendiri.
So Ann kumpul kan semua tips, waktu & cara pemakanan vitamin2 tu and test to myself.
So kat bawah ni adalah my own version, my own experience beserta FACTS.

Without further ado, let's check it out.

BASIC RULES : DO

Vitamin Larut Air (B & C)
Seelok elok nya di ambil dengan segelas air dan elak kan pengambilan makanan yang berlemak / berminyak.

Vitamin Larut Lemak (A,D,E,K)
Di ambil selepas mengambil makan berminyak/berlemak sebab vitamin larut lemak memerlu kan lemak untuk memudah kan penyerapan.

OsteMatrix (Calcium)
Seelok nya di ambil bersama produk tenusu seperti susu. So make sure calcium anda mempunyai magnesium sebab magnesium membantu calcium lebih mudah untuk di serap.

Iron
Di ambil bersama Vitamin C sebab iron perlu kan vitamin C untuk lebih mudah di serap.

Zinc
Di ambil bersama makanan. Kurang makanan, boleh menyebab kan loya.

Pengambilan air putih sebanyak 2-3L sehari.

BASIC RULES : DON'T!

Alfalfa + Vitamin E 
Elak kan pengambilan Alfalfa bersama Vitamin E kerana alfalfa akan menggangu penyerapan vitamin E.

Kalsium + Iron
Kalsium akan menghalang penyerapan iron. Vita Lea mempunyai iron. So, elak kan pengambilan bersama OsteMatrix.   

Alfalfa + GLA Complex
GLA Complex mempunyai vitamin E, again read no 1.

Vitamins + Kafein
Pengambilan vitamin bersama kafein seperti teh & kopi akan mengurang kan keberkesananpenyerapan vitamin.

Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil Vita Lea kerana VL mempunyai iron.


Cadangan Ann untuk Pengambilan Vitamin Shaklee to all of you my dearest clients / future clients :)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
After Breakfast (8am-10am) : 1x Vita Lea, 1x Vita C 

Morning Tea Break (10am-12am) : 1 glass of ESP / Meal Shake / Performance Drink  
*or can mix ESP + MS / ESP + MS + PD*

After lunch (12pm-2pm) : 1x B Complex, 2x Alfalfa
*Alfalfa depends pada kesesuaian badan individu nak amik berapa per day. Maximum per day =10 tablets. 

Afternoon / evening tea break (2-6pm) : 1 glass of ESP / MS / PD

After dinner (6pm-9pm) : 1x Omega, 1x Lecithin, 1x Vita E 
*After dinner, makan vitamin yang ber kapsul

Before sleep (10pm-12am) : 2x OsteMatrix
*Oste pon sama. Depends pada kesesuaian badan individu nak amik berapa per day. Maximum per day =4 tablets. 
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

EXTRA TIPS :

Lecithin 
For those yang mengambil Lecithin untuk tujuan berdiet / merendah kan colestrol,
ambil 2x after breakfast, 2x after lunch, 2x after dinner beserta dengan 2 biji alfalfa.

Zinc
Seminggu 2 kali kecuali mereka yang megalami masalah rambut serius.

Alfalfa 
Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama segelas ESP.






Ann & Family Jadual Waktu Makan Vitamin Shaklee :
CLICK HERE






Stay beauty ladies! :)

Mummy Ann
ID No : 894394
annthepetitemom@gmail.com

13 comments:

rina said...

nape takleh click ye at CLICK HERE tu

ann ash said...

dear rina : sorry sangat yang, ann lupa nak post the previous entry. so dia x link. huhuhu DONE! :)

farahdyana said...

Gla complex ngn alfalfa bole mkn time dtg haid x?

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

"Lecithin
ambil 2x after breakfast, 2x after lunch, 2x after dinner beserta dengan 2 biji alfalfa."

Meaning...

Breakfast : 2x lecithin + 2x alfalfa
Lunch: 2x lecithin + 2x alfalfa
Dinner: 2x lecithin + 2x alfalfa

Macam tu eh?

ctfand said...

panduan berguna. tq..

mutiara ezora said...

1hari brapa kapsul nk ambik vit c tu ye?

Easyanne Jack said...

Vit c yg sustained release tu kalo tgk kat botol 1 jek hadnye..dont take too much more than ur kidneys can handle..rosak nanti..dont forget drink more water when u taking supplements.our kidneys n body need it.

izzati ghazali said...

hai..

if take esp for breakfast then take vit c after 10 am no problem right?

missfatin said...

Salam aw nk tny cara pngmbiln bg vit c,b cmplk,vit e,gla n esp mcm mne cra ambil n time tu mcmmne..

Empayar Marlisha said...

Salam terima kasih atas sharing ni ye :)

kamil salleh said...

Cara makan yang betul boleh memberi kesan yang paling baik. Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan.

noradyani ab rahman said...

Shaklee de best!!

Ajie zie said...

Nak tanya klu nak makan vitamin ADHT dgn ostematrix tu paling sesuai jam barapa ye?dan apa mknn yg perlu dielakkan masa mgamalkn supplimen shaklee ni?

Post a Comment