Thursday, 24 January 2013

PETUA dan rahsia tambah selera makan anak / bayi

Salam & morning ladies :)

REAL STORY.
Anak Ann sendiri. Si tomeyy RR ni. hihi
Ada sekali tu, masa umur RR 14mth  TETIBE tak tau kenapa dia tak nak makan.
Tak nak main sangat, lemah je. Semua benda taknak. Semua benda macam tak kena.
Mula2 Ann tak tau & tak bajet pon dia sebenarnya tak selera makan sebab before tu dia jenis orang bagi makan, NGAP je.
Then Ann perasan da nak dekat 2 weeks dia 
MERAGAM, tak nak makan sangat, malam bila tidur bangun banyak kali merengek, menangis, hempas2 badan & asyik kentut2.
Paling Ann tak tahan : MENJERIT2. Tengah2 malam/pagi buta.
Mata tertutup tapi boleh bantai high note/pitch wo suara menjerit. HAHA
Memang menguji kesabaran tahap tertinggi OK. huhu
Sampai tak tau ni sebab lapar ke mengigau ke ape ke.
Ohhhhhhhhhh.

Macam2 cara Ann & Ash buat.

Tanya orang sekelililing & family members. 
Macam2 pandangan & petua dapat and kitorang cuba. 
1) Macam2 homemade recipe and style Ann buat.
2) Bagi scott emulsion orange flavour tu.
3) Bagi pharmaton kiddy tu.
4) Bagi minum air zamzam.
5) Bagi finger foods.
6) Bawak makan sambil jalan kat luar rumah - playground, tasik.
7) Bagi natural product of Myanmar (for baby stomach) BS i ckp ingredient from tumbuhan2.
8) Baca kan yassin untuk RR & kat bilik.
9) Malam2 bawak RR tengok lampu, duduk dlm keta pusing2 kot2 boleh tidur lena.
10) Pasang all night ayat2 suci Al-Qur'an.
11) 3 malam berturut2 Ann baca ayat Al-Qur'an buat air minum untuk lembut kan hati anak, untuk dia senang tidur, dengar cakap etc etc.
Lain tak ingat dah. Banyak sangat mencuba. haha
Sume TAK JALAN :(

Google. List kan petua2 / ideas2 yang other mommies buat. 
Antaranya yang Ann ingat, mandi kan guna air daun kucai untuk tambah kan selera makan.
Ann buat OK.
Gigih makkk cari daun kucai uols. Hampir terbeli daun bawang sebab lebih kurang sama daun nya. Hehe
Mandi kan 3 hari berturut2 ngan air daun kucai tu.
TAK JALAN jugak :((

Pergi DEMC jumpa our fav PAED.
Berat underweight sikit :( Blood test sume ok.
RR meraung2 apekehal ntah bila doc nak check dia. Selalu OK je.
Doc said, try bagi pharmaton.
Cuba juga traditional way.
Dia soh letak ibu kunyit dari tulang hidung ke atas untuk clear kan pernafasan.
Mana tau sebab tu dia mengamuk2.
And bawak RR jumpa ustaz buat air Yassin,something like that la.
Coz he said, kadang2 budak ni dia terkejut nampak 'benda2' yang kita tak nampak.
Hmmm, kesimpulan nya doc pon tak tau RR sakit apa T_____T
SADDDDDDD.

Tengah2 malam Ann tak boleh tido risau kan RR.
Ann baca about Meal Shake Shaklee kat google.

Ann dapat kan seberapa banyak info & ramai kata OK.
Paling penting umur 1+ year boleh minum.
It's good for tambah selera kanak2 especially for picky eater.
Kata nyaaaaa.
Then Ann call Kak Nor nak beli sikit stok mealshake dia nak buat try.
If RR ok & serasi, no hal la Ann beli 1 canister terus.
Alhamdulillah, Kak Nor baik hati bagi Ann sikit untuk cuba bagi kat RR.

Ann still remember, sepanjang drive nak balik rumah,
Ann kata dalam hati,
'ni dah kira last option la ni. x tau dah nak buat ape lagi. kalau RR mau makan balik mcm biasa, this is
THE BEST BIRTHDAY GIFT EVER to me.'
Sebab esok nya bday Ann. Heee
  Malam tu, ada surprise dinner for me. Before keluar rumah, Ann buat kan 1st time mealshake for RR.
1/3 from 1 teaspoon + ribena, shake. selawat.

ALHAMDULILLAH syukur, 
tak sampai 2 jam dia minum, masa kat restaurant, dia boleh bantai makan macam2 yg soft, my bday cake etc etc.
Time tu rasa
I AM THE HAPPIEST MOTHER in the world i tell u.
HAHAHA

So sampai sekarang, even dia dah makan macam biasa,
every morning Ann tak miss bagi dia makan guna 1 stringe pharmaton & scottt
and 1/3 teaspoon mealshake + any juice/soya etc.
RR minum dalam his fav sippy cup :) 

Meal shake ni punye pasal la Ann terus semangat nak share with others psl Shaklee products.
Pasal meal shaklee ni jugak lah Ann terasa nak buat blog kejadah psl mommyhood ni. hehe
Hupdate nya? Pepaham je lah ya.
*Sila la hempuk Ann beramai2* saya rela :):):)




Stay beauty ladies!
Mummy Ann
ID no : 894394
annthepetitemom@gmail.com

14 comments:

liyanie ismail said...

Hi, salam. Nice sharing. My baby pn lately xslera mnum susu btol tp blum ckup umo nk bg meal shake ni. Btw, im new to blogging world. Do visit me at zuyyinlicious wardrobe ;) looking fwd to hv more frens here..peace.

✿.。M.C 。.✿ said...

Nice sharing.. tp kan sy confused la.. sy selalu bganak sy mealshakes 1 scoop + FM.. scoop yg FM tu jugak.. anak still xnk mkn.. ke byk sgt kuantiti sy bg tu.. with 190ml FM??

haidar abdullah said...

Hello there

My anak 2 thn 2 bulan masih tak mahu mkn ns. Cuit cuit sikit nasi. Bersuap apatah lg dia tak mahu. Manjang susu je.

Boleh juga try shaklee yg u suggest dia atas ini

hEarTLeSs said...

hi nice sharing and good info

kedaiciknab

Ayu said...

Anak saya baru 9bln, xda selera makan sejak dia demam baru2 ni.. nk try meal shake xleh lagi kan.. huhu.. sebelum demam ok je selera makan dia.. helpppppp

Nor Hayati Ramli said...

terima kasih admin produk yang bagus untuk dicuba :)

Nak Kurus Cara Sihat

Nur Zahiah Zubir said...

Mealshakes memang bkesan utk anak saya,umur 2 tahun.Ni balik kampung terlupa nak bawak balik mealshakes,haiyooo...selera dia kacau.Makan nasi ciput.Tunggu bapaknya bawak balik mealshakes raya nti.Hopefully selera anak back to normal.
nurzariff.blogspot.com

Mazhar said...

Salam.. anak lelaki saya 1 tahun 4 bulan pon baru je dalam seminggu.. tiba2 tak de selera langsung makan.. makan biskut je dia layan dan roti sikit2... nasi memang dia taknak.. risau jugak kalau dia sakit perut ke hape, sy pon dah cuba kasi scott orange flavour.tp mcm xjalan sgt..... saya nak bertanya.. satu canister meal shaker ni berapa RM yer? mcm berminat utk menambah selera anak

syz said...

skrg tgh promosi mealshake..try lah beli

Ash n Jam said...

Saya cuba sampai 2 canister mealshakes ni. Tapi anak tetap taknak makan nasi or roti. Coklat dan jajan2 dia nak la.

nurul aziyana said...

saya pula chew c dan omga.. anak asyik mintak makan. kalau bg mealsakes xtahu la..jenuh masak agknya...hehehehe

Unknown said...

Sy try bg jgk...xjln pon...g skolah pon dh susah sbb skolah smpai ptg...cikgu pon dh risau dia xnk mkn..kalo bg jajan2 tu jap jer abis

Unknown said...

Sama la saya pun..anak xmo mkn..risaunya..

Unknown said...

Sama la saya pun..anak xmo mkn..risaunya..

Post a Comment